Felhasználónév: Jelszó: Elfelejtett jelszó
Cikk címében Cikk szövegében
Regisztráció
2018. május 23. szerda | Dezső napja van

Gazdaság
Bocsánatot kért a takarékszövetkezet volt elnöke
2012-08-02 14:31:47
A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet ügye a kistérség lidércnyomása lett, még ha az utóbbi hetek jó hírei enyhítettek is az érintettek keserűségén. Kérdés hátán kérdés, és azt is furcsállják az emberek, hogy nem szólalnak meg a pénzintézet vezetői egyetlen sajtóorgánumban sem, úgy tűnik, mintha nem is lenne felelőse a csődnek, a településeket jócskán bajba sodró történetnek. A Miújság és Vadkerti Újság az első, ahol Haskó Béla megszólalt és bocsánatot kért az ügyfelektől. .


Takarékos lidércnyomás
 
Köztudott tény, hogy büntető eljárás folyik az ügyben, tehát előbb-utóbb remélhetőleg kiderül, ki és hol vétett. Természetesen megkerestük Haskó Bélát, a takarékszövetkezet volt elnökét, hiszen úgy gondoltuk, hogy a térségben, – ahol több település is érintett a pénzintézet bedőlésében – joguk van megismerni az ő állásfoglalását. A takarékszövetkezet csődjével kapcsolatban kizárólag a végelszámoló nyilatkozhat, így Boros Andrástól tudtunk meg részleteket az ügy jelenlegi állásával kapcsolatban. Amint elmondta, még nem tudni, hogy a takarékszövetkezeti vagyon elegendő lesz-e a teljes kártalanításra, de a jelen adatok ismeretében úgy tűnik, hogy a felszámolásra irányuló bírósági eljárás lesz a vége.  A 2011. december 31. állapot szerint ugyanis –6,6 milliárd forint a takarékszövetkezet mérleg szerinti „eredménye”, a saját tőkéje pedig –2,6 milliárd forint.  A végelszámoló azt is hangsúlyozta, hogy olyan azért nincs, hogy bármilyen gazdasági szervezet vezetője ne legyen felelős a társaság működéséért. Annyi bizonyos, hogy a nagybetétesek, az OBA általi kártalanítás mértékén felül – ami közel harmincmillió forint – arányosan jutnak a pénzükhöz annak megfelelően, hogy mennyire lesz elegendő a takarékszövetkezeti vagyon. A negatív saját tőke jelzi, hogy a hitelezők csak részben kaphatják meg követeléseiket. Optimális esetben 2014 évvégére zárulhat le takarékszövetkezeti ügy és az sem kétséges, hogy a pénzintézet alkalmazotti körében nagyobb létszámleépítésre kell számolni. 

Nem történt pénzmenekítés

Rendelkezésünkre állt dr. Bordács István ügyvéd, aki a jogi védelem egyik képviselője. Az ügyvéd úr a takarékszövetkezet vezetői felelősségre vonatkozásában nem illetékes. A lakosságot azonban jócskán foglalkoztatják azok a hírek vagy pletykák, amelyek off-shore cégekről, külföldre történő vagyonmentésről szólnak.  A Soltvadkerti Takarékszövetkezet kisebbségi tulajdonosként 1/3 részben érdekelt az Air Controll Hungary Zrt.-ben. A cég találmány- és szabadalom-hasznosító zártkörű társaság. Bordács ügyvéd leszögezte: A soltvadkerti takarékszövetkezet vezetőjében korrekt és megbízható partnert tudtunk magunk mellett. Haskó urat személyesen képviselem az Air Controll Zrt.-n belül, és biztosan állíthatom, hogy egyetlen fillért sem menekítettek külföldre. Azt is tényként állíthatom, hogy a cégben szereplő off-shore cégekben a takarékszövetkezet egyetlen dolgozója sem volt soha tag. Annyi bizonyos, hogy az Air Controll Hungary Zrt.-ben nincs olyan mértékű befektetése a takarékszövetkezetnek, hogy akár teljes mértékű elvesztése is megrengethette volna az ország harmadik legerősebb szövetkezetét – mondta Bordács István.
 
 
Bocsánatot kér a volt elnök

Mint azt már említettük, a takarék volt vezetője a kialakult helyzettel kapcsolatban nem nyilatkozhat, nem foglalhat állást.  A Vadkerti Újság, illetve a Miújság az első, ahol Haskó Béla megszólal, elsősorban Bordács ügyvéd gondolataihoz kapcsolódóan.
 –Az tény, hogy a Bordács ügyvéd által említett projekt az egyetlen olyan befektetésünk, amit nem befektetési kényszerből, tehát nem fizetés miatt tettünk – mondta a takarékszövetkezet volt elnöke, Haskó Béla. – A többi, tulajdonunkba került ingatlan kizárólag veszteségmérséklési céllal került megvásárlásra. A rendszerváltás utáni hitelezési politikánk következtében az 1990-es években hitelfolyósítással segített vállalkozások közül nagyon sokan megsokszorozták befektetett és kölcsönvett pénzeszközeiket, szorgalmas, tehetséges tevékenységükkel munkát adtak az embereknek, fizették a kamatokat, mára a város meghatározó vállalkozói lettek. Persze 2008 után sokan „elvéreztek” a kíméletlen gazdasági környezetben, valamennyien súlyos sebeket ejtve rajtunk is, akaratlanul. Ugyancsak jelentősen gyarapodott azoknak a megtakarítása, akik a rendszerváltás utáni átmeneti fellendülés során betétben helyezték el pénzüket. Csak egy példa: aki 1993-ban nálunk 30 millió forintot helyezett el, most 250 millió betéttel rendelkezik. Magam is és kollégáim is azon dolgozunk a háttérben, hogy ezen követelések minél nagyobb mértékben térüljenek meg. Végezetül valamennyi ügyfelünktől türelmet, kitartást, és legfőképpen bocsánatot kérünk. Ha olykor rossz döntést is hoztunk, soha nem a rossz szándék vezetett bennünket. Élni és élni hagyni – mindig ez volt a mottónk, sajnos ez a  mai „farkastörvények” között nem volt mindig kivitelezhető. 
 

HOZZÁSZÓLÁSOK
Hozzászólnál a cikkhez? Kérlek, jelentkezz be.

Felhasználónév: Jelszó:

Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még? Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!
Csaba
2012-07-24 21:37:14
1


Helyes! Végre...
Köszönjük, remek cikk volt!


© 2010-2012 Miújság | Impresszum | Felhasználási feltételek